MANIPURA CHAKRA, NAVEL CHAKRA

Upplagt av Maria José Gidi den

"Avsikt är den mäktigaste kraften i universum"

 

INDISK TRADITION: MANPURA OCH TRANSFORMATIONENS KRAFT

 

I Indien där chakrasystemet utvecklades och upptäcktes, den också nya mycket väl om kraften i transformation. I det här landet vördas elementet av eld varje dag som en av huvudkrafterna och gudarna i universum, de kallar det Agni och det är närvarande i varje enskild ceremoni, tempel och liv i varje helgedom.

 

De är medvetna om att eld är förvandlingens kraft, det som håller oss vid liv genom att omvandla naturen till smältbara näringsämnen, toxicitet till nektar och kylan till varm.

 

Eld finns också i våra egna kroppar.

Dess säte är i vår navel och utstrålar levande liv i hela kroppen.

Lägg märke till dess betydelse och kraft.

När vår eld är svag blir vi sjuka.

När vår eld är låg, finns det sorg och depression.

Vi tände vår eld med självrespekt, hängivna övningar och rätt mat.

När den är stark ger den oss tillbaka mod, vilja, avsikt och beslutsamhet.

 

Agni är det som ligger i universums centrum. Den kreativa kraften.

Att också vara du , mitten av ditt eget universum.

Din agni sitter i naveln.

Och det attraherar energi från kosmos in i din varelse.

 

MANIPURA CHAKRA मणिपूर : Maṇipū ra

 

Element: Eld

 

Mantra: RAM

 

Färg: Gul

 

 

Betyder "juvelernas stad" på sanskrit - det gamla indiska språket

Beläget bakom naveln, är det det tredje vitala energichakrat efter sakral eller Manipura . Det representerar kraften i omvandlingen eftersom det är lågan som alkemiserar en sak till en annan, som vår matsmältningseld eller " agni " gör med vår mat som omvandlar den till näringsämnen och dessutom till nektar för att vår kropp ska kunna leva, växa och frodas.

 

Det är så Manipura styr matsmältningen, de heliga inre eldarna, utan vilka vi inte skulle vara här. Att veta att när vår matsmältning är försvagad och maten inte smälts ordentligt skapar vi "ama" eller toxicitet och kroppen blir slö och matt, till och med sjuk och deprimerad.

 

På samma sätt sägs det att Manipura är den kraft som utstrålar prana (vital energi) genom hela kroppen

 

Enligt den gamla rishis har varje chakra en färg, för detta är gyllengult: vilket återspeglar färgen på eldelementet och sambandet vi har med solkraften.

 

 

Egenskaper och domän

Navelchakrat lagrar vitalitet och helig eld. Den kallas "ädelstenarnas stad" och innehåller många värdefulla juveler såsom kvaliteter av klarhet, självförtroende, lycka, självsäkerhet, kunskap, visdom och förmågan att fatta korrekta beslut.

 

När detta chakra är välbalanserat upplever vi god hälsa och kan övervinna alla sjukdomar genom att arbeta som en kraftstation.

 

Blockeringar i detta centrum kan orsaka många hälsoproblem som matsmältningsstörningar, cirkulationssjukdomar, diabetes och fluktuationer i blodtrycket

 

Organ i kroppen: Cirkulationssystemet, tjocktarmen, bukspottkörteln, matsmältningssystemet

 

 

Tecken på obalans:

Fysiska symtom: matsmältningsstörningar som halsbränna, tarmparasiter, matallergier, matsmältningsbesvär, läckande tarmsyndrom, IBS, uppblåsthet, dåligt upptag av näringsämnen, ätstörningar etc + cirkulationssjukdomar + diabetes + fluktuationer i blodtryck + utbrändhet och låg vitalitet i allmänhet

Känslomässiga symtom: vi upplever depression, brist på viljestyrka, att känna sig svag och rädd + oförmåga att känna/uttrycka kärlek + överdriven ilska och aggression + konstant misstro mot människor i ditt liv + ohälsosamma anknytningar. + för mycket stolthet + svårt att sätta gränser

Psykiska symtom: känslor av osäkerhet + tvivel på sig själv och bristande riktning i livet + stelhet och kontroll + brist på spontanitet + dimmig hjärna + svårighet att fatta beslut + svag självkänsla + ständigt förvirrad över vårt syfte

 

Återbalansera Manipura:

Prova dessa enkla metoder och ritualer för att stärka detta energicenter. Överväg också att skandera eller upprepa mantrat "RAM" som är det ursprungliga ljudet av manipura.

 

1. Tänd ett ljus eller sitt vid en brasa som ansluter till elementet eld utifrån mot din insikt. Att visualisera värmens låga är extra kraftfullt.

 

2. Gör generositetshandlingar mot dig själv och andra med tanke på att detta chakra relaterar till kärlek, expansionsflöde och självförtroende som att den strålande solen bor i tacksamhet och en mentalitet av överflöd i vetskap om att universum alltid tillhandahåller och att du är en källa till lycka och kärlek.

 

3. Aromaterapi: använd en oljediffusor med en eller en kombination av dessa eteriska oljor av ingefära, grapefrukt, tysk kamomill, svartpeppar, citron, rosmarin, geranium, mandarin för att öppna dina sinnen och solar plexus.

 

4. Mat: Introducera ljusa färgade, speciellt gula livsmedel i kosten som majs, bananer, ingefära och gurkmeja, ananas, mango, citron, gul squash, aprikoser. Livsmedel som växer utomhus i solen och håller solelden i allmänhet.

 

5. Core och aeroba övningar för att stimulera flödet av energi, blod och vitalitet från Manipura mot hela din kropp.

 

Bekräftelser för Manipura:

" Avsikt är den mäktigaste kraften i universum "

"Jag är. Jag kan. Jag kommer"

" Jag är tillräcklig "

" Jag älskar mig själv villkorslöst "

"Nu kastar jag inte bort alla negativa energier som livet samlar in "

"Jag är frisk och skyddad"

"Mitt sinne är klart"

" Jag står i min personliga makt"

← Äldre inlägg Nyare inlägg →Lämna en kommentar