LÄR KÄNNA TRIPHALA

Upplagt av Maria Arenlind den

OM DU INTE HAR INTRODUCERAD TRIPHALA I DITT LIV ÄNNU ÄR DET PÅ TID


Vad är Triphala?


I Ayurveda är Triphala en örtblandning som tonar och balanserar hela det mänskliga systemet. Detta magiska hopkok är ett av de äldsta i Ayurveda och har använts i över 1 000 år.

Namnet på denna underbara blandning översätts till "tre frukter" på sanskrit och den är gjord genom att kombinera lika delar av tre torkade frukter från Indien - amla, haritaki och bibhitaki. Att gruppera dessa tre frukter tillsammans skapar en synergistisk effekt, vilket innebär att de är mer effektiva som en trio än de skulle vara individuellt. Blandningen anses också tridoshisk, vilket innebär att den stöder alla tre doshas: vata (energi av luft, rymd och rörelse), pitta (energi av eld, matsmältning och metabolism) och kapha (energi av vatten, jord och smörjning)

De tre frukterna i Triphala

Indisk krusbär: Även känd som amla, är rik på antioxidanter, vitamin C, aminosyror och föreningar som fenoler, tanniner, fyllembelsyra, rutin, curcuminoider och emblicol. Indiska krusbär kan hjälpa till att ta bort gifter från kroppen, reglera bukspottkörtelns hälsa och hantera kolesterolnivåer.

Svart myrobalan: Även känd som bibhitaki, det hjälper till att reglera kolesterolnivåerna och håller muskler och ben friska och starka. Den är packad med näringsämnen som tanniner, ellaginsyra, gallsyra, lignaner och flavonoider.

Haritaki: Haritaki är en nötformad frukt packad med antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper. Den är full av fytokemikalier som terpener, polyfenoler, antocyaniner och flavonoider. Används i ayurvedisk medicin för att behandla matsmältningsproblem.


FÖRDELARNA:

DETOXIFIERANDE, MÄLTNING OCH TARMHÄLSA

Triphala är mest känd för sin förmåga att hjälpa till att stödja matsmältning och tarmhälsa. Det underlättar naturlig inre rengöring som avgiftar vår tarm och i sin tur hjälper matsmältningen och förhindrar förstoppning på grund av dess naturliga laxerande effekt. Det hjälper kroppen att effektivt smälta mat, absorbera näringsämnen och eliminera avfall samtidigt som du ser till att du blir pigg och föryngrad. Den har en utjämnande effekt på matsmältningsslemhinnorna och innehåller även quercetin och gallussyra, som hjälper till att främja en frisk tarmmikrobiom.

VIKTMINSKNING

Försöker gå ner lite i vikt? Förutom att hjälpa matsmältningen hjälper Triphala dig också att känna dig mätt och glad genom att utsöndra kolecystokinin, ett hormon som signalerar hjärnan att du är mätt. Och Triphala är en kraftfull avgiftning som hjälper till att spola ut gifter från magen, tunntarmen och tjocktarmen. Blandningen fungerar också som ett kolontoner och hjälper till att stärka och tona tjocktarmens vävnader, vilket håller ditt matsmältningssystem friskt. Ett hälsosamt matsmältningssystem påskyndar matsmältningsprocessen hjälper dig att bekämpa förstoppning och hjälpa dig att hantera vikten. Triphala kan vara en riktig spelväxlare när det gäller att tappa de extra irriterande kilona.

DET KAN HJÄLPA DIG BLI AV UPPLÖSTNING

Att vara ett naturligt laxermedel hjälper Triphala att stimulera tarmrörelser. Det kan också hjälpa dig att rensa magen genom att dra vatten från kroppen till tunntarmen. Som ett resultat kan du bli av med överflödigt vatten som din kropp kan ha kvar och på så sätt lindra uppblåsthet.

ÖKAR IMMUNITETEN

Triphala är hög i antioxidanter och näringsämnen som vitamin C, tanniner, fenoler, polyfenoler, flavoner, fytokemikalier och hjälper till att öka kroppens immunitet. Dess antiinflammatoriska egenskaper hjälper till vid behandling av förkylningar, vanliga hostinfektioner, allergier och virusattacker, och ökar nivån av vita blodkroppar till ditt immunsystem.

DET ÄR FANTASTISKT FÖR DIN HUD

Triphala är en rik källa till antioxidanter och har en antiinflammatorisk karaktär och bekämpar olika hudinfektioner och hjälper till att minska bakterier som orsakar akne, vilket ger dig mjuk och smidig hud. En klinisk studie har funnit att triphala hjälper till att skydda hudceller. Dessa fynd tyder på att det kan hjälpa till att återuppbygga hudprotein och behålla fukt i huden, förutom att bekämpa inflammation.


Förbättra din dagliga välbefinnanderitual genom att införliva Triphala. Det är så gott blandat med varmt vatten att smutta på natten innan du lägger dig, eller blanda det i en smoothie. Vi är hooked!

← Äldre inlägg Nyare inlägg →Lämna en kommentar